Jak vybrat vhodnou fotografii do životopisu

15.12.2021
Současným trendem je fotografie k životopisu přikládat. CV tak působí uceleně, moderně a profesionálně. Fotografie je považována za osobní údaj. Personalisté nemají právo fotografii vyžadovat. Výjimkou jsou jen profese, kde na vzhledu záleží. Jedná se zejména o práci herců, komparzistů, ale i recepční, asistentky, obchodníci a podobné profese.

Vkládat fotografie do CV?

Fotografie tedy není povinná, ale může zvýšit pravděpodobnost, že zrovna váš životopis upoutá pozornost. Na některé pozice se hlásí i desítky uchazečů. Na pohovor je pozvaná jen malá část. Fotografie v CV může být právě tím prvkem, který váš životopis zviditelní.

Fotografie v CV má i praktický efekt pro personalisty. Personalista dle fotky v CV ví, koho si zve na pohovor, a snáze si uchazeče po pohovoru připomene. Vložení fotografie má i svá negativa. Nevhodně zvolená fotografie může být znakem určité neprofesionality uchazeče. Personalisty také může více upoutat fotografie a tím je odváděna pozornost od dalších informací uvedených v CV. Dalším rizikem jsou osobní antipatie, které můžou vycházet z podobnosti s nepřítelem personalisty, nebo jiné nesympatické osobě. V USA jsou fotky v pracovním životopise přímo zakázané z důvodu ochrany před diskriminací na trhu práce. Tento zvyk je dobré dodržovat při ucházení se o práci v zahraniční společnosti.

Jak má vypadat fotografie?

Některé agentury doporučují používat průkazkové fotografie, ale lze použít i jiné velikosti. Vhodné formáty pro fotografie jsou .jpg, .gif a .png. Neměli bychom ani opomíjet kvalitu provedení fotografie. Digitální průkazovou fotografii je nejlépe pořídit u profesionálního fotografa. Na životopis patří fotografie obličeje s přiměřeným výrazem (seriózní úsměv). Pozadí má být neutrální, nerušivé.

Pozor na řeč těla

Ideální fotografie na životopis zabírá jen hlavu a ramena. Výhoda průkazkové fotografie je minimalizace vlivu řeči těla. I tělem můžeme vyjadřovat neústupnost, nebo nepřátelský postoj. Neméně důležité je oblečení, které si na focení oblékneme.

Dress code

Šaty dělají člověka. Pro každou profesi existuje i určitý dress code. Jedná se o typický oděv, který nosí profesionálové v dané profesi. Na vhodné oblečení musíme brát ohled i na fotografii. K CV proto přiložte fotografii v dress code, ve kterém chodíte na důležité schůzky.

Nevhodné fotografie

Fotografie u CV pomáhá formovat první dojem. Vždy musíme myslet na smysl životopisu. Není to náš profil na sociálních sítích ani rodinné album. Pokud nemáte vhodnou fotografii, tak raději žádnou nepřikládejte.

Jaké fotky na životopis nepatří:

  • postava celého těla
  • fotka z dovolené, výletu nebo párty
  • špulení, grimasy
  • fotka v neformálním oděvu, nebo spoře o oblečená postava
  • fotografie více lidí, nebo oříznuté fotografie s více lidmi
  • portrét se slunečními brýlemi

Ukázky nevhodných fotografií:

Takovéto fotky budou dobře působit na vašem profilu na Facebooku, nebo v booku modelky, či modela. Do životopisu takovéto fotografie nepatří.